Tekstiversio • Tietoa sivustosta In English
Suoraan sisältöön
Palaute || Haku:
NuortenLaturi
www.www.nuortenlaturi.fi » Tietoa arkeen » Ihmissuhteet ja seksuaalisuus » Seksi ja ehkäisy

Seksi ja ehkäisy

Seksi

Seksi on hyväilyä, suutelua, sukupuolielinten kiihottamista, masturbointia, emätin- tai anaaliyhdyntää, suuseksiä tai seksuaalisten apuvälineiden käyttöä. Seksiä harrastetaan pääsääntöisesti parisuhteessa, mutta seksiä voi harrastaa myös yksin. Itsetyydytys eli masturbaatio on hyvin tavallista ja turvallinen keino tutustua omaan kehoon ja seksuaalisuuteen.
Kaikki ovat joskus sen ”ekan kerran” edessä. Seksin harrastamiseen liittyy myös vastuuta ja riskejä. Ennen ensimmäistä kertaa kannattaa miettiä tarkoin onko varmasti valmis seksisuhteeseen ja onko kumppani juuri se henkilö, jonka kanssa haluaa seksiä harrastaa. Lisäksi ennen seksiä on syytä huolehtia niin raskauden kuin sukupuolitautien ehkäisystä.

Tietoa seksiin ja ehkäisyyn liittyvistä asioista saat terveydenhoitajaltasi, perhesuunnitteluneuvolasta tai oman paikkakunnan nuorisotyöntekijältä. Jos aikuiselta kysyminen tuntuu ylitsepääsemättömän nololta asialta, niin hyödyllistä tietoa seurustelusta, seksistä, ehkäisystä ja ”ekasta kerrasta” löydät muun muassa Nuortennetistä.
www.mll.fi/nuortennetti/asiaa/ollaanks_yhdessa/

Nettitietoa seksistä ja seksuaalisuudesta
Nuorten intiimi website (ei suositella yli 18 v.!). Hauskasti tietoa mm. murrosiästä, ehkäisystä, raskaudesta ja anatomiasta.
Teens - Nuorten terveystietokeskus
ffp.uku.fi/teens

Nuorten nettipalvelu - seksuaaliterveys.org (Väestöliitto)
Tietoa ja tukea seksuaalisuuteen löytyy kätevästi Nuorten nettipalvelun aihealuettelon avulla. Sivuilla myös sanasto ja kysymys-palsta.
www.vaestoliitto.fi/seksuaaliterveys/seksuaaliterveysklinikan_nettipa/nuoret/sivukartta/

Rakkaus ja seksi (Allison)
Tietoa mm. seksuaalisesta kehittymisestä, seksitaudeista ja lisäksi seksisanastoa.
www.alli.fi/sivu.php?artikkeli_id=484

Terkkari.net
www.terkkari.fi/

Tohtori.Fi
Itseopiskelusivut seksistä ja anatomiasta.
www.tohtori.fi/seksi

Ehkäisy

Ehkäisystä on hyvä huolehtia niin parisuhteessa kun ”yhden illan” jutuissakin. Muistathan kuitenkin että vain kondomi suojaa seksitaudeilta. Liian moni luottaa ehkäisypillereiden tehoon, eikä välttämättä muista että ne ehkäisevät ainoastaan ei-toivotulta raskaudelta.

Kondomi & Femidomi

Kondomin ehkäisyteho oikein käytettynä on noin 98 % ja se on ainoa ehkäisyväline joka suojaa myös sukupuolitaudeilta. Kondomia tulee käyttää myös suu- ja anaaliseksissä. Turvallisessa seksissä verta, siemennestettä, esiliukastetta, tai emätineritettä ei saa päästä kumppanin elimistöön. Kondomi on suhteellisen edullinen ja helposti saatavilla oleva ehkäisymenetelmä, mutta kumiallergisille tavallinen ”spärdäri” ei käy. Kumiallergisille on myytävänä polyuretaanista valmistettuja kondomeja; mm. Durex Avanti, ja RFSU:n Zenith. Myös naisille tarkoitettu kondomi (Femidomi) on polyuretaanivalmisteinen.

Femidom on emättimen sisään asennettava kondomi, joka suojaa myös ulkoisia sukupuolielimiä. Kuten tavallinenkin kondomi, myös femidom on kertakäyttöinen, ja sitä voi käyttää myös anaaliyhdynnässä. Femidom -paketti sisältää kolme kondomia ja se maksaa noin 10€. Femidom ei ole Suomessa vielä kovin yleinen ehkäisyväline, sen heikon saatavuuden ja melko kalliin hinnan vuoksi.

Lisätietoja kondomista ja femidomista
www.aidstukikeskus.fi/sivut

Minipillerit

Minipillerit ovat tabletteja, joissa on vakioannos keltarauhashormonijohdosta (progesteeni) jokaisessa pillerissä. Minipillereiden käyttö aloitetaan vuodon ensimmäisenä päivänä ja käyttöä jatketaan tauotta joka päivä. Minipillerit muuttavat kohdunsuun limaa siten, etteivät siittiöt pääse siitä läpi. Samoin kohdun limakalvo muuttuu siten, että mahdollisen hedelmöittyneen munasolun on vaikea kiinnittyä siihen ja näin raskaus estyy.

Minipillereiden haittavaikutuksina voi esiintyä pitkittynyttä kuukautisvuotoa, välivuotoja ja aknea.

Pillerit on otettava mahdollisimman tarkasti 24 tunnin välein, eikä kahden pillerin oton välinen aika saa ylittää 27 tuntia. Muutoin ehkäisyteho laskee.

Yhdistelmäehkäisytabletit

Pillerit sisältävät keltarauhashormonijohdosta ja estrogeeniä (naishormoni) Käyttö aloitetaan ensimmäisenä vuotopäivänä ja jatketaan 21 päivää. Tämän jälkeen pidetään 7 vuorokauden tauko, jonka aikana tulee kuukautisvuoto. Nämä pillerit estävät munasolun irtoamisen, mihin niiden ehkäisyteho perustuu. Ehkäisyteho on jonkin verran parempi kuin minipillereillä, mutta se laskee jos pilleri unohtuu tai niiden ottoväli on epäsäännöllinen.

Ehkäisyn lisäksi yhdistelmäehkäisytabletit vähentävät kuukautiskipuja ja vuodon määrää. Lisäksi niiden avulla voidaan siirtää kuukautisia. Haittavaikutuksina joillain paino ja verenpaine voivat nousta. Suurimpana ongelmana ovat mahdolliset verisuoni tukokset ja niihin liittyvät ongelmat, joiden riski kasvaa käyttäjän iän myötä. Tupakointi lisää verenkiertoon liittyviä riskejä ja haittavaikutuksia.

Ihonalainen ehkäisyimplantaatti

Ehkäisyimplantaatti on ihon alle asetettava tulitikkua pienempi, sauvamainen hormoniehkäisin. Lääkäri asettaa implantaatin käsivarren ihon alle paikallispuudutuksessa. Implantaatin ehkäisyteho ja haittavaikutukset ovat kuten minipillereillä (ks. minipillerit), mutta implantaatin ehkäistyteho kestää jopa 3 – 5 vuotta. Ihon alainen ehkäisyimplantaatti voidaan poistaa milloin vain

Lisätietoa ehkäisyimplantaatista löydät esim. osoitteesta:
www.tohtori.fi/?page=3328096&id=6245930

Jälkiehkäisy (katumuspilleri)

Raskaus on mahdollista estää vielä yhdynnän jälkeenkin jälkiehkäisypillerillä, mutta sitä ei tule käyttää ainoana ehkäisymenetelmänä. Jälkiehkäisyä tulee käyttää vain ”hätätapauksessa”. Jälkiehkäisyssä otetaan kaksi tablettia, joista ensimmäinen otetaan mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, mutta viimeistään 72 tunnin kuluttua. Toinen tabletti otetaan 12 tunnin kulutta ensimmäisestä tabletista. Tabletit aiheuttavat useimmiten pahoinvointia ja oksentelua.

Lisätietoa:
www.norlevo.nu

Linkkejä

Terveysinfo (YTHS)
Sanahakemistosta löydät nopeasti tietoa haluamastasi asiasta, myös muita kuin sukupuoliasioita.
www.yths.fi/netcomm/viewarticle.asp?path=8,21,2476&domain=

Suomen Punainen Risti, Jyväskylän osasto
Kumppanuustalo, Vapaudenkatu 4
40100 Jyväskylä
Puh. 0400 - 964 800
spr.jkl[at]elisanet.fi

Pluspiste tarjoaa sukupuolitauteihin liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Tavoitteena on edistää tietoa seksuaalisuudesta ja seksiin liittyvistä taudeista ja sitä kautta parantaa kansalaisten terveyskäyttäytymistä.

Nuorten avoimet ovet ja nuorten miesten vastaanotto (Väestöliitto)
Jos sinulla on kysyttävää tai ongelmia seksin, seurustelun, tautien tai raskauden ehkäisyn suhteen tai jos haluat kysellä kehittymiseen tai kasvamiseen liittyvistä asioista, niin täältä saat asiantuntevan erikoislääkärin ja gynekologin neuvoja. Tietoa myös jälkiehkäisystä.
www.vaestoliitto.fi/seksuaaliterveys/

Seksuaalioikeuksien julistus
www.worldsexology.org/about_sexualrights_finland.asp

Jyväskylän Seta ry
Jyväskylän SETA on Jyväskylän ja sen lähiseudun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten etu- ja virkistysjärjestö.
Puhelinpäivystys keskiviikkoisin klo 19.00 - 21.00: 045 638 9540.
Halutessasi voit keskustella luottamuksellisesti ja anonyymisti.
www.jklseta.fi/

True love waits (Lifeway.com)
Kristillisen Tosi rakkaus odottaa -liikkeen englanninkieliset sivut.
www.lifeway.com/tlw

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2012 • Sivun alkuun